Blog, Crochet pattern, Free Crochet Patterns, Geen categorie

Multi functional little bag

 UNADJUSTEDNONRAW_thumb_43ca

Dutch follows English

We desperately needed a nice bag for the shuffle discs we found everywhere around the house…except when we wanted to play shuffle board of course…then they would not show up and stayed in their hiding places.

In my collection I saw two balls of cotton from Søstrene Grene (which I bought during a vacation in Denmark). They had to be transformed into this nice little bag. The pattern just immediately popped into my head… in block stitch.

unadjustednonraw_thumb_43b3.jpg

You need:

 • 2 balls of cotton, in two different colours (Søstrene Grene), suitable for a hook size 3 mm (5/0). I used Colour A = light blue and Colour B = aqua
 • Hook 3 mm (5/0)
 • Darning needle
 • Safety pin
 1. Chain 42 in colour A, then add one extra chain
 2. Row 1: continue with colour A. A single crochet in the second stitch from your hook and another single crochet in the next stitch. *Chain 2 and skip two stitches, single crochet in the next stitch*.  Repeat *-* until the end of the row and finish with two single crochets in the last two stitches. Change colour in the last single crochet to colour B. Turn your work. Change colour in the single crochet by pulling up the yarn in colour A and then pull through with colour B. fasten off colour A
 3. Row 2: Chain 4 in colour B, *three double crochets around the 2-chains from the previous row, chain 1*. Repeat from *-* until the end of the row, one double crochet in the last stitch and change colour to colour B in this last stitch in the same manner as before (pull yarn up with colour B, pull through with colour A). fasten off colour B.
 4. Repeat Row 1 and Row 2 until you’ve reached a length of approximately 39 cm (approximately 15 inches), make sure you end with colour A, fasten off and weave in all ends.
 5. Fold the crocheted fabric in halve, wrong sides facing each other. (The right side is facing you)
 6. attach colour A at one side at the top and work down towards the bottom (where the fold is). Close the side with single crochets, working to both layers. Around every double crochet two single crochet and one double crochet between the double crochets. fasten off.
 7. Repeat the previous step for the other side…but this time start at the bottom (where the fold is), in order to get the same look on both sides.
 8. Weave in ends.
 9. Start making the string: Chain 172 +2 in colour A
 10. In the third stitch from your hook start making half double crochets in every stitch until the end of the row, fasten off and weave in ends.
 11. Attach a safety pin on one of the ends of the string. Lay the little bag flat in front of you and determine the middle group of three double crochets in the fourth row from the top. Start weaving the string from the middle start in front of a 3-double crochet group and lead the string behind a 3-double crochet group, then again in front of a 3-double crochet group and repeat around the bag until you’ve reached the middle where you started. Pull both ends of the string and tie them together.p1030097.jpg
 12. Done!

 

Have fun!

Love, CreaCaress

 

Dutch version – Nederlandse versie:

Multifunctioneel zakje

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_43ca

Een mooi tasje/zakje moest er komen voor de sjoelstenen die door het hele huis zw(i)erven. Om ze mooi bij elkaar op te kunnen bergen en dus te kunnen sjoelen zonder eerst het huis ondersteboven te moeten keren op zoek naar de stenen. 

Of om winkeltje, bakkertje….en wat er nog meer verzonnen wordt te kunnen spelen, want sjoelstenen zijn ook mooie “ muntjes” om mee te betalen of “ koekjes” in de bakkerij. Multifunctioneel dus. De sjoelstenen, maar ook het zakje. 

Tijdens een vakantie in Denemarken heb ik bij Søstrene Grene eens een aantal bolletjes katoen meegenomen, omdat ik de kleur zo mooi vond en ze zo fijn zacht aanvoelden (en je ze op 60 graden kunt wassen!) . Het leek me leuk om deze katoentjes eens uit te proberen voor dit zakje.

De vorm en de steek had ik al in mijn hoofd. Een zakje met een strikkoord in de bloksteek.

unadjustednonraw_thumb_43b3.jpg

Dit is het geworden:

Benodigdheden:

 • 2 bolletjes katoen (Søstrene Grene), van elke kleur 1 bolletje (50 gram, maar je houdt wel over). Kleur A = lichtblauw, Kleur B = aqua
 • Haaknaald 3 mm
 • Stopnaald
 • Veiligheidsspeld
 • start met het haken van 42 lossen in kleur A (lichtblauw)
 • maak één extra losse (keerlosse) 
 • Toer 1: haak verder met Kleur A in de tweede losse vanaf de haaknaald een vaste en in de volgende steek weer een vaste. Haak daarna 2 lossen, sla twee steken over en haak in de derde steek een vaste, herhaal dit tot het einde van de toer en eindig met twee vasten. Wissel in de laatste vaste naar Kleur B. Keer het werk. Wissel van kleur door de lus in Kleur A wel op te halen, maar af te haken met Kleur B.
 • Toer 2: Haak 4 lossen in Kleur B en *haak nu om elke 2-lossenlus van de vorige toer drie stokjes, gevolgd door een losse*, herhaal van *-* tot aan het einde van de toer en haak in de laatste steek nog een stokje. Wissel bij dit laatste stokje weer naar kleur A. Wissel van kleur door de lus in Kleur B wel op te halen, maar af te haken met Kleur A.
 • Toer 3: Haak met Kleur A een keerlosse, keer het werk en haak een vaste in de steek en een vaste tussen het ene stokje en het groepje van drie stokjes in. Haak dan twee lossen en *een vaste in de ruimte tussen de groepjes van drie stokjes en dan weer twee lossen*. Herhaal van *-* tot aan het einde van de toer. Eindig met een vaste tussen het laatste groepje van drie stokjes en het laatste stokje én een vaste in de derde van de vier beginlossen van de vorige toer. Wissel bij deze laatste vaste weer naar Kleur B.
 • Herhaal Toer 2 en 3 tot een lengte van + 39 cm en eindig vervolgens met Kleur A (Toer 2). Hecht af. 
 • Werk alle draadjes (veel!) netjes weg.
 • Vouw de lap (in de breedte) dubbel met de verkeerde kanten (de achterkanten) op elkaar.
 • Hecht aan de (boven) zijkant aan en haal de lus door beide lagen. Haak de zijkanten met vasten aan elkaar. Om elk stokje twee vasten en 1 vaste tussen de stokjes in. Hecht af.
 • Herhaal dit voor de andere zijkant, maar hecht nu aan de onderkant aan, om de twee kanten er hetzelfde uit te laten zien. Hecht af.
 • Werk de draadjes weer netjes weg.
 • Voor het koordje: Maak een ketting van 172 lossen en 2 keerlossen in Kleur A.
 • Haak in de derde losse vanaf de haaknaald een half stokje en herhaal dit over de gehele lossenketting. Hecht af
 • Werk de draadjes netjes weg
 • Bevestig de veiligheidsspeld aan een van de uiteinden van het koordje. Rijg het koordje vanuit het midden van het zakje om het zakje heen,  steeds voor- en achterlangs een groepje van drie stokjes. p1030097.jpgKoordje aantrekken en een strik erin leggen. Klaar! 

Veel plezier en tot snel!

Liefs, 

CreaCaress

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.